Udbilicii în Barcelona

Nu știm cum se întâmplă, dar fiecare vacanță pare magică și fiecare loc văzut rămâne adânc întipărit în memoria noastră. Poate datorită chimiei dintre noi, poate datorită faptului că țopăim veseli pe orice străduță și ne lăsăm suprinși, fără așteptări, de orice vine înspre noi.
Poate pentru că avem noroc... Indiferent de motiv, vacanțele Udbilicilor sunt rupte din rai și răsplătitoare pentru suflet mult timp după ce au avut loc.
Barcelona e unicat între locurile prin care ne-am plimbat. Trebuie să știi că avem restanțe majore la scris pe blog, dar încercăm să ținem pasul, n-am scris nimic despre Brugge, despre Torino și multe alte locuri pe care am fost norocoși să le descoperim la pas. Însă astăzi îți povestim despre Barcelona.
În conștiința colectivă Spania nu-i Germania. Nu te-aștepți să fie nici super curat, nici super ordonat. Cu toate astea, Barcelona e cu toate la punct. Începând de la aeroport și transportul spre cazare. E posibil să găsești și câte un pic de 'românism' (șoferul autobuzului care nu putea încasa decât cash și fără să dea bilet), dar sunt excepții.
Cazarea a fost în marginea orașului, de fapt într-un orășel satelit, Sant Joan Despi. De la stația de autobuz și până la hotel am căscat gura la ce înseamnă ca totul să fie curat lună, îngrijit până în gaura de canal, prietenos cu pietonul și liniștit ca în mănăstirile tibetane. Ce-am văzut în 15 minute de mers pe jos: clubul vârstnicilor + cu cârciumioară plină ochi + sală de dans + evenimente zilnice, două biblioteci de talie olimpică, piațete liniștite, spații pentru circulația mașinilor cât o bandă de bicicletă și spații pentru pietoni de trei ori mai largi, bărulețe și taverne peste tot, magazinașe cochete, fațade impecabile, ficuși giganți, palmieri și gazon, borduri minuscule, iluminat modern și elegant, zero gunoaie, zero claxoane, tihnă. În fiecare zi, dimineața în drum spre Barcelona și seara la întoarcere, ne-am zis: ce oraș bun de trăit este acest Sant Joan Despi.
Ne-am cazat și apoi am servit două paella la o tavernă obișnuită, plină de tineret vesel pe terasă, deși ploua mărunt. Prețurile de Piatra-Neamț, calitate de Barcelona, fără mutre sclifosite la servire, cu simplitate și eficiență. Delicios.
Începând din a doua zi, vreme de 5 zile, am mers între 10 și 20 de kilometri pe jos (mai mult înspre 20). Credem că doar așa poți să înțelegi mai bine un oraș, să atingi spiritul lui și să te încarci cu amintiri valoroase. Poți opta și pentru mijloace de transport în comun sau pentru bicicletă, însă mersul la pas îți dă răgaz să absorbi tot ce întâlnești, să descoperi mici bucurii (cârciumioare, oameni, clădiri, schimburi de priviri...).
Peste tot unde am fost Barcelona e frumoasă, curată, îngrijită. Clădiri moderne sau din vremea comerțului cu textile și a coloniilor, străzi înguste sau largi, cartiere de locuit, de business sau centrale, totul arată de parcă oamenii chiar au grijă de mediul în care trăiesc. Oamenii merg drept, privirile le sunt limpezi, lipsesc din ochii lor goana nesfârșită și grija zilei de mâine. Barcelona e bogată, ce-i drept, dar e lipsită de aroganța altor orașe mari, totul pare firesc, blând, omenos.
Dintre bucuriile Barcelonei trebuie amintite:
- Mănăstirea Pedralbes - loc de tihnă într-un cartier spațios, la poalele dealurilor
- Portal Mirales - un portic uimitor al lui Gaudi, apărut din neant, aproape de mănăstire, între blocuri
- Biserica Santa Maria del Mar - bijuterie arhitectonică și loc de rugăciune
- Fântânile Magice și castelul Montjuic - loc de plimbare în aer liber și de belvedere, în preajma unor spații de evenimente printre cele mai spațioase din Europa, unde am asistat la un campionat de mâncat hamburgeri cu mii de oameni
- Palatul Muzicii Catalane - spectaculoasă sală de concerte, decorată și frumoasă ca o prăjiturică delicioasă
- Mercat Dels Encants - târg de vechituri mare, cu articole pentru colecționari laolaltă cu puzderie de nimicuri
Cartiere de vizitat: El Raval, El Born și Cartierul Gotic, mărginind celebra La Rambla - bulevard larg străjuit de magazine, baruri, cafenele, cârciumioare și Barceloneta - zonă mai aproape de malul mării. Sunt inima centrului Barcelonei, cartiere vechi cu străduțe mai înguste, găzduind o sumedenie de suprize minunate cum ar fi brutării extraordinare, catedrale, ateliere de meșteșugari, comunități arabe, măcelării alături de biblioteci și artiști stradali, într-un amalgam mereu uimitor. Peste tot sunt graffiti în fel de forme și culori, cu motive decorative sau cu mesaje sociale puternice.
Ne-am planificat foarte bine toate zilele, lăsând însă spații mari pentru hoinăreală, tihnă, sangria, mâncărici fel-de-fel, căscat-gura, odihnă. Nu prea am apelat la mijloace de transport în afară de cele spre cazare și de autocarul spre Andorra într-o excursie de o zi. Andorra e un stat micuț la graniță cu Franța, cocoțat în Pirinei, loc de shopping și ski. N-am zice că a fost în zadar călătoria până acolo (vreo 7 ore dus-întors) însă nici nu prea ai ce face dacă nu ești pasionat de cumpărături sau de skiat. Prețurile păreau mai mari decât în Barcelona, deși se presupune că nu au taxe.
Ce-am mai văzut și merită văzut? Totul, dar mai ales tot ce înseamnă Gaudi. Unii spun că a fost nebun, alții că a fost geniu. Dar indiferent că ești tânăr sau mai puțin tânăr, cunoscător de arhitectură sau nu, pasionat de frumos sau nu, cele ieșite din gândul lui Gaudi trebuie savurate. Milioane de vizitatori pășesc pe urmele celebrului arhitect în fiecare an, noi am avut norocul să îl descoperim în tihnă, mijloc de martie pare a fi ideal pentru a vedea minunile lui.
Dacă ne-ai pune să alegem care sunt bijuteriile lui Gaudi ce merită văzute, ți-am spune că e imposibil de ales. Fiecare clădire este unică, mai ales dacă îți dai răgaz să asculți audio-guide-ul omniprezent și perfect realizat. Ne-am făcut rezervări cu luni înainte la fiecare loc Gaudi, căutând site-urile oficiale care sunt mai prietenoase la preț decât feluritele pachete ce apar în toate căutările online. În zilele Gaudi ne-am alocat circa două ore pentru fiecare obiectiv și bine am făcut.
Ce nu trebuie ratat:
- Sagrada Familia - poți petrece zile întregi acolo, rămâi cu respirația tăiată de fiecare detaliu, o bijuterie de care e greu să te desparți și în amintirea căreia oftezi cu dor
- Casa Batllo - probabil cea mai faimoasă casă, cu o organizare impecabilă
- Casa La Pedrera (Milla) unde găsești un magazin de suveniruri din care vrei să cumperi tot
- Casa Vicens Gaudi - prima casă Gaudi, o minunăție
- Palatul Guell și parcul Guell - ambele spectaculoase
- Casa Padua (se poate vedea doar din exterior)
Toate sunt spectaculoase și la toate ne-am întoarce să le mai vedem cândva. Organizarea este foarte bună și, dacă îți faci temele cum trebuie, vei pleca din Barcelona cu amintiri pentru o viață.
Am mai vizitat muzee de artă și parcuri, ne-am plimbat prin piețele mari ale orașului și pe faleză, am dansat în ritmuri catalane alături de participanții la un carnaval ce a defilat timp de o oră pe străduțele Barcelonetei, am ascultat jazz într-unul din cluburile de noapte și câte și mai câte. Vremea a fost tare blândă (16-18 grade) și singura dată când am transpirat a fost când am mers fără bilet cu tramvaiul și autobuzul pentru că unele linii nu acceptă decât card de abonament și n-a mers plata cu Revolut.
De neratat este Mercat de la Boqueria, piața centrală a Barcelonei, cu zonă de stat și mâncat un milion de chestii apetisante, la prețuri rezonabile.
Dacă în Istanbul pisicile fac legea, în Barcelona cățeii sunt nelipsiți. De toate formele și mărimile, catalanii par îndrăgostiți de patrupedele hămăitoare.
Ți-a plăcut călătoria? Îți mulțumim pentru că ne-ai ascultat gândurile și te-ai bucurat de amintirile noastre. Dar trebuie să știi că e greu de pus în cuvinte cât de minunat este acest oraș. Dacă te înghesuie dorința de a-l vizita, îți recomandăm să planifici cu un an de zile înainte, începând cu transportul și cazarea. S-a dovedit a fi dificilă alegerea cazării, mai ales din punct de vedere al raportului preț / distanță față de centrul orașului. Sant Juan Despi a fost o alegere excelentă.
Pe curând, Barcelona!
Te îmbrățișăm și te mai așteptăm la noi pe blog.
Renu și Dani